imkanlar
22
Ağu 2016
Yrd. Doç. Dr. Hamza Salih Erden’e İki Ödül Birden

Bilişim Enstitüsü Bilişim Uygulamaları Ana Bilim Dalı’nda çalışmalarını sürdüren öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Hamza Salih Erden, Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Derneği (ASHRAE) tarafından “Teknik Makale” ve “Willis H. Carrier” ödüllerine lâyık görüldü.

Yrd_Doc_Dr_Hamza_Salih_Erden (3)

Veri merkezlerinde soğutma sistemi arızaları veya yük değişimi gibi ani gelişen olaylarda sıcaklık ve hava akışının doğru tahmin edilmesi ve böylece ortamdaki ısıl kütlelerinin doğru modellenmesi üzerine yaptığı akademik çalışmayla bu iki uluslararası çapta ödülü kazanan Erden’in makalesi, veri merkezlerinde en önemli ve modellenmesi en zor ısıl kütlelerden biri olan sunuculara odaklanıyor. Bu önemli çalışmada, endüstriyel alanda bu konuyla ilgilenen uzmanlar ve üniversitelerde çalışmalarını sürdüren birçok araştırmacı da sunucuların zamana bağlı ısıl modellemesiyle ilgili son gelişmeleri aktarmış ve bu kişilerin veri merkezi topluluğu tarafından kullanılmak üzere standart kompakt sunucu modeli üzerine önermeleri de Erden tarafından ele alınmış. Ayrıca bu özellikler ile kütle ve hacim arasındaki basit bağıntılar tartışılmış.

Yrd_Doc_Dr_Hamza_Salih_Erden (1)

İki bağımsız laboratuvarda yapılan ölçümlere dayanarak örnek sunucular için özelliklerin de belirtildiği ve bunun üzerinden sunucu çıkış sıcaklığının tahmin hassasiyetinin tartışıldığı çalışmayla yakaladığı başarı nedeniyle, Yrd. Doç. Dr. Hamza Salih Erden’i kutluyor, öğretim üyemizle gurur duyuyoruz.

Yrd_Doc_Dr_Hamza_Salih_Erden (2)

Yrd. Doç. Dr. Hamza Salih Erden kimdir?

Öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Hamza Salih Erden, İTÜ Bilişim Enstitüsü Bilişim Uygulamaları Ana Bilim Dalı altında uygulamalı araştırmalar ve ders programı geliştirmektedir. Erden, üniversitemizde “veri merkezlerinin geleneksel ve yeni nesil soğutma ve güç sistemi altyapılarının termodinamik modellemesi” ile “veri merkezlerinin ısıl yönetimi için ana akım yaklaşımlara göre daha hızlı çalışan ısıl modellerin geliştirilmesi” konuları üzerine bilimsel araştırmalarını sürdürüyor. Yrd. Doç. Dr. Erden araştırma faaliyetlerinin yanı sıra, Bilişim Uygulamaları Yüksek Lisans Programı bünyesinde oluşturulan "Bulut Altyapısında Isıl Sistemler" ders grubunu desteklemek üzere Güz 2016 döneminden itibaren verilmek üzere 4 adet yeni ders de hazırladı. Hazırlanan ders programı, veri merkezlerinin mekanik altyapısı, bilgi ve iletişim teknolojileri donanımı ile veri merkezlerinde soğutma ve iklimlendirme uygulamalarıyla ilgili bir temel oluşturmaya dayanıyor.