imkanlar
13
Haz 2017
Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin'e Genç Bilim İnsanı Ödülü

Bilim Kahramanları Derneği tarafından verilen Genç Bilim İnsanı Ödülleri’nin kazananlar listesinde bu yıl, Bilişim Enstitümüzden Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin yer aldı.

Bilişim Enstitüsü öğretim üyemiz Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin’in geliştirilmesinde pay sahibi olduğu Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi, yurt genelinde 100, dünyada ise 250’den fazla bölgeye kuruldu. Bu yenilikçi sistem sayesinde, 2007- 2014 yılları arasında 40 Milyon TL’den fazla tasarruf sağlandı. Doktora çalışmaları sırasında bu sistemin hayata geçmesine öncülük eden akademisyenimizin başlıca araştırma konuları; işaret işleme ve örüntü tanıma, görüntü ve video sıkıştırma - çözümleme, haberleşme sistemleri ve veri işleme uygulamalarına yönelik çalışmalar olarak öne çıkıyor.

38 yaşını aşmamış genç bilim insanlarını çalışmalarında teşvik etmeyi ve onları desteklemeyi amaçlayan ödüller, temel bilimler ve mühendislik alanlarına uluslararası nitelikte katkılarda bulunmuş, bu alanlarda ülkemizin görünürlüğünü artırmış akademisyenlere veriliyor. Ödül; bilime, bilimin yayılmasına ve toplum yararına kullanılmasına aracılık eden genç bilim insanlarını, yeni başarılara ulaşmaları için cesaretlendirmeyi hedefliyor.

genc-bilim-insani-odulleri-(2)
Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin kimdir?

Elektrik - elektronik mühendisliği alanındaki lisans öğrenimini 2001 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan öğretim üyemiz, yüksek lisans derecesini 2003 ve doktora derecesini ise 2009 yılında Bilkent Üniversitesi’nden aldı. Doktora sonrası çalışmalarının ardından Minnesota Üniversitesi ile Teksas A&M Üniversitesi-Katar’da araştırmacı olarak çalışan akademisyenimiz, 2011-2015 yılları arasında Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görev yaptı. Akademik kariyerine Bilişim Enstitümüzde devam eden Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin; görünür, kızılberisi ve hiperspektral kameralar, pasif kızılberisi algılayıcılar, mikrofonlar, titreşim algılayıcıları, tayf sezinleme aygıtları vb. pek çok algılayıcıdan gelen işaretlerin anlamlandırılması ve sıkıştırılmasına yönelik özgün yöntemler geliştirmeye odaklanıyor. Görüntü ve video çözümleme uygulamaları ile haberleşme sistemleri için işaret işleme alanlarında yaptığı 17 araştırma projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev üstlenen Töreyin'in bir kitabı ve patenti ile çok sayıda atıf almış 80’den fazla hakemli dergi makalesi, bildirisi ve kitap bölümü bulunuyor.