imkanlar
02
Ara 2015
Çok değişkenliliği yükseltilmiş Çarpımlar Özyineli Dizey Gösterilimi

"Çok değişkenliliği yükseltilmiş Çarpımlar Özyineli Dizey Gösterilimi" başlıklı seminer Prof. Dr. Metin Demiralp tarafından 28 Mart Cuma günü saat 14:00'da İTÜ Bilişim Enstitüsü, 4. Kat, 411 nolu derslikte yapılacaktır.

Sunum Özeti

Çok değişkenliliği Yükseltilmiş Çarpımlar Gösterilimi (ÇYÇG, ingilizce adıyla Enhanced Multivariance Products Representation, EMPR) çok değişkenli işlevler için, bütünüyle, Metin Demiralp'çe yönetilmekte ve yönlendirilmekte olan Bilişim Enstitüsü Bilgisayım Bilimi ve Yöntemleri Topluluğu (BEBBYT) araştırımlarında geliştirilmiş olan özgün bir yöntemdir. Yine BEBBYT'nda da üzerine önemli katkılar getirilmiş olan Yüksek Boyutlu Biçe Gösterilim (YBBG, ingilizce adıyla High Dimensional Model Representation, HDMR) üzerine kurulmuştur. Yöntem, artan çok değişkenlilikli bilinmeyenleri toplamcıl biçimde gündeme getirir ve eşsiz bir biçimde belirlenimlerine olanak sağlar. Belirli koşulların sağlanımı durumunda da kesimcil yaklaştırımlara olanak verir. Ancak, bu yöntemin dizeylere (matrislere) uygulanımı olanaklı olsa da, terim sayısı çok az (4) olur ve kesimcil yaklaştırımlardan istenilen düzeyde verim alınamaz. ÇYÇG destek işlevleri kullanır. Bunlara ÇYÇG üzerinden genişletimler oluşturulup bir dikgen taban takımı oluşturulacak olursa, söz edilen 4 terim yerine dizey sırasayıları ile ilgili çok daha büyük sayıda toplamcıl terim yazılabilir. Bu, çok yeni olarak gösterilmiş bir olgudur. Aslında, bu yoldan, bir üçköşegenli yapıya da ulaşılabilmektedir ve yapılandırımın bilgisayım karmaşıklığı oldukça düşüktür. Anlatımda, bu yeni yaklaşım ana çizgileriyle verilmeye çalışılacaktır.

Kısa Biyografi

Prof. Dr. Metin Demiralp İTÜ tabanlı olmakla birlikte uzun yıllar Princeton Üniversitesi'yle araştırım işbirliğinde bulunmuştur. Onunla ilgili, özgeçmiş, yaşam öyküsü, yapıtlar gibi bilgiler alabilmek için uzbilim.be.itu.edu.tr/demiralp/anasayfa erişimyolundan türkçe sanaldoku yöresine (ing:web site) uzbilim.be.itu.edu.tr/demiralp/homepage erişimyolundan da ingilizce sanaldoku yöresine ulaşmak ve incelemek olanaklıdır.