imkanlar
10
Ara 2015
Kırpma Eşikleri: İşaret ve Gürültüyü Ayırmada Yeni Bir Yöntem

"Kırpma Eşikleri: İşaret ve Gürültüyü Ayırmada Yeni Bir Yöntem ve Biyomedikal İşaret İşlemede Uygulaması" başlıklı seminer Yrd. Doç. Dr. Murat Okatan tarafından 20 Kasım 2015 Cuma günü saat 10:30'da Bilişim Enstitüsü, 407 no'lu salonda (4. Kat) yapılacaktır.


Sunum Özeti

Bu çalışmada sürekli değerli bir zaman dizisini işaret ve gürültü olarak iki kısma ayıran bir çift eşik hesaplanması problemine kırpılmış olasılık dağılımları kullanılarak bir çözüm önerilmektedir. Eşikler bir kırpılmış olasılık yoğunluk modelinin veriye uyduğu geniş bir aralığın sınırları olarak hesaplanmaktadır. Veriye en yüksek olabilirlikle uydurulan modelin uygunluğu Kolmogorov-Smirnov sınaması ile belirlenmektedir. "Kırpma eşikleri" adı verilen eşiklerin uygulaması beyinden toplanan hücre dışı elektriksel etkinlik kayıtlarında aksiyon potansiyellerinin belirlenmesi probleminde gösterilmektedir. Kırpma eşikleri, kayıttaki gürültünün istatistiksel özelliklerinin rakip yöntemlere kıyasla daha doğru kestirilmesine olanak sağlamaktadır. Araştırıcıdan tamamen bağımsız olarak hesaplanan kırpma eşikleri, ele alınan problem için standart bir çözüm olarak önerilmektedir. Bu çalışma, Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) tarafından TEKNO−002 proje numarası ile desteklenmiştir.

Kısa Biyografi

Dr. Murat Okatan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Fizik Çift Anadal Programından 1995 yılında mezun oldu. Yüksek Lisansını Syracuse Üniversitesi Sinir Bilimi Yüksek Lisans Programında 1997 yılında, doktorasını ise Boston Üniversitesi Bilişsel ve Sinirsel Sistemler Bölümünde 2002 yılında tamamladı. Massachusetts General Hospital ve Boston Üniversitesi’nde yaptığı doktora sonrası araştırmalarda sinir hücrelerinin ateşledikleri aksiyon potansiyeli dizilerinin noktasal süreç olabilirlik modelleri ile açıklanması ve sıçan hipokampında pekiştirmeli öğrenme sırasında görülen etkinlik örüntülerinin ödülün bir işlevi olarak açıklanması konularında hesaplamalı ve deneysel çalışmalar yaptı. Tübitak’ın 2232 Geri Dönüş Bursu ile 2011 yılında yurda döndü. İki yıl süreyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı’nda hesaplamalı sinir bilimi kapsamında araştırmalar yaptı. 2013 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Halen aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyesidir.

Kırpma Eşiklerine ilişkin yazılıma ilgili adresten erişilebilir.