imkanlar
21
Kas 2016
Yük. Müh. Ongun Yücesan'ın "Hatalar Arası Ortalama Zaman (Haoz) ve Hata olasılığı bağlantısı" başlıklı sunumu

Sunum Tarihi ve Zamanı: 23 Kasım 2016 | 14:00

Sunum Yeri: BEB 409

Sunum Başlığı: Hatalar Arası Ortalama Zaman (Haoz) ve Hata olasılığı bağlantısı

Konuşmacı: Yük. Müh. Ongun Yücesan

Kısa Özgeçmiş: Ongun Yücesan, 1978 Adana’da doğdu. 1996 yılında Gazi Anadolu Lisesi, 2000 yılında Başkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Lisans Bölümünü, 2003 yılında Bilkent Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimini bitirdi. 2002 - 2004 yılları arasında University of Missouri – Kansas City’de Teletraffic Modelling Dersleri aldı. Barış Kartalı projesinde Yer Destek Sistemi, Görev Planlama merkezi testlerine katıldı. Northrop Grumman, Boeing, BAE ve benzeri firmalar ile çalıştı. Daha Sonra Karel Arge’de Sabit GSM, I-Phone ve Android için SIP Telefon yazılımı, Çeşitli Telefonlar (ST32, SG Kaan Sınıfı Intercom vb.), Araç Takip Sistemi, Santraller ve Mobil Askeri Bilgisayar için Manuel ve Kod Tabanlı Birim Test, Gereksinim ve Test Analiz ve Tasarım Çalışması yaptı. 

Sunum Özeti:  Hatalar Arası Ortalama Zaman (HAOZ) sistemlerin kullanım limitlerinde kullanıldığında, ne kadar kullanım ömürleri olduğunun belirlenmesinde kullanılan bir kavramdır. HAOZ hedefi ArGe merkezlerinin kaçındığı bir kavramdır. Yapılacak işin özünde olmadığını, kısıtlı personel sayısı ile “bir ilk önce sistemi çalıştıralım da”, “O kadar kaliteli sisteme ne gerek var, “Başımıza İş Çıkaracaksınız” psikolojisi bu kaçınmada etken oluyor. 

-HAOZ istenen düzeye ayarlanabilmektedir.
-Ürün Yönetimi, Müşteri İlişkileri bölümü ve ARGE Gereksinim analistleri tarafından ortak belirlenmesi çok faydalar sağlamaktadır.
-ARGE personelini aslında “Mevcut Özellikler ile ilgili Tekrar Tekrar gelen hatalardan” korumaktadır. Başka bir “İşi” yapabilmesini sağlamaktadır.
-Müşteriden yeni gelen taleplerde, yeni ihale şartları vb. gibi durumlarda hazır güvenilir bir sistem üzerinde yeni özellik eklenmesi işleminde güvenilir bir kriter olmaktadır.
-Bu değer, kullanım esnasında; elimize aldığımız bir sistemin o anda ki hata olasılığının tahmini için de kullanılabilir. HAOZ değerine ulaşmış bir sistemin %50 bozulma olasılığı vardır. Örn. Bir havacılık sisteminin, bir parçasının ne zaman değişeceği politikası için nesnel bir kriter oluşturur.
-MIL-STD-499 bir parçanın veya yazılımın HAOZ değerinin hesaplanması için gerçekçi, nesnel ve uygulanabilir yöntemler sunmaktadır.

Sunuma buradan ulaşabilirsiniz.