imkanlar
24
Eki 2017
"BGK 596" Seminerleri 2017-2018 Güz Dönemi

Konuşmacı  Başlık  Tarih
 Ayse Gul  Siber Güvenlik için Akıllı Sistemler  Ekim 24, Salı
 Hasan Çetinkaya  Homomorphic Encryption and Applications  Kasım 7, Salı
Yalda Motevakkel Khosroshahi
Detection of sources being used in DDOS attacks
Aralık 5, Salı

Konusmacı: Yalda Motevakkel Khosroshahi
Başlık: Detection of sources being used in DDOS attacks
Yer: UHeM Toplanti Salonu
Zaman: Aralık 5, Salı

Detection of sources being used in DDOS attacks
Denial of Service (DOS) attacks are one the major attacks can harm thousands of Service Providers. Distributed Denial of Service is a sophisticated form of this type of attack which can’t be detected easily.  DDOS attacks exhaust computational resources of its victim by overwhelming it with traffic from multiple sources.  This seminar will be about DDOS classification and related defense mechanisms. Finally, we will discuss the detection techniques of sources which send unusual traffic to victim.


Konusmacı: Hasan Çetinkaya (Istanbul Technical University, Informatics Institute, Cybersecurity Engineering and Cryptography Program.)
Başlık: 
Homomorphic Encryption and Applications
Yer:
UHeM Toplanti Salonu
Zaman:
Kasım 7, Sali 12:00-13:00

Homomorphic Encryption and Applications
This study basically aims to explain the homomorphic encryption, types and usage areas of it.RSA (partially-homomorphic) and Pailllier (Fully-Hommomorphic) are going to be discussed. I will especially talk about applications of homomorphic encryption in cloud computing to provide data privacy.


Konusmacı: Ayse Gul
Başlık: Siber Güvenlik için Akıllı Sistemler
Yer: UHeM Toplanti Salonu
Zaman: Ekim 24, Sali 12:00-13:00

Siber Güvenlik için Akıllı Sistemler

Zaman içerisinde tehditlerin tipi ve sayısı oldukça fazlalaşmıştır. Bu artışla birlikte güvenlik teknolojileri de artmıştır. Bu sebeple güvenlik duvarları, açıklık tarayıcıları, saldırı tespit sistemleri gibi teknolojiler geliştirilmiştir. Saldırı tespit sistemleri;  şüpheli veya kötü amaçlı faaliyetleri ve kural ihlallerini tespit edebilmek için ağ trafiğini izlemektedir. Geleneksel sistemler bilinen tehditleri tespit etmeye yönelik geliştirilmiştir. Ancak bu sistemler bilinmeyen tehditleri tespit edememektedir. Bilinen tehditleri ise önceden tanımlı kurallara veya davranışsal analize bakarak tespit etmektedir. Bu gibi teknikleri işinde uzman saldırganlar rahatlıkla atlatabilmektedir. Bu sebeple gün geçtikçe daha akıllı sistemlere olan ihtiyaç artmaktadır. Akıllı saldırı tespit sistemleri farklı alanlardan çok sayıda veri toplamakta ve analiz etmektedir. Bu nedenle, büyük verilerin analizini yapan ve eski bilgilere bakarak karar verme mekanizmasına sahip teknolojiler gerekmektedir. Bu akıllı sistemlerin geliştirilmesinde ise makine öğrenmesi ve veri madenciliği gibi kavramlar kullanılmaktadır.

Intelligent Systems for Cyber Security

The number of threats increased considerably over the time. So the need for  the security technologies also increased. Therefore firewalls, vulnerability scanners, IDS systems and more were developed.  IDS systems monitor the network traffic looking for suspicious or malicious activities or policy violations, which could represent an attack or unauthorized access. Traditional systems were designed to detect known attacks but cannot identify unknown threats. They most commonly detect known threats based on predefined rules or behavioral analysis through baselining the network. Expert attackers can bypass these techniques, therefore the need for more intelligent intrusion detection is increasing by the day. Intelligent IDS collects and analyzes information from different areas and deals with large amount of data. For this reason, technologies that analyze large data and have a decision-making mechanism based on old data are needed. In the development of these intelligent systems, machine learning and data mining concepts are used.