imkanlar
02
Nis 2020
Öğretim Üyelerimize Online Eğitim Hakkında Önemli Duyuru

Sayın Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyeleri ve Yardımcıları, 

Uzaktan eğitim kapsamında kullanılacak Zoom uygulamasıyla ilgili olarak bölümümüzde hocalarımıza geçiş aşamasında teknik destek sağlanabilmesi Araştırma Görevlilerinden Kamil Karaçuha, Cemil Can Saylan, Onur Can Koyun görevlendirilmiştir. Yapılacak bilgilendirmelerden sonra diğer araştırma görevlileri de bölümümüze bu konuda yardımcı olabilecektir.

6 Nisan 2020 tarihinde başlayacak derslere ilişkin olarak 1 Nisan 2020 tarihinde BİDB tarafından yapılan Zoom bilgilendirme toplantısında sürece ilişkin siz hocalarımızın olası yardım isteklerini karşılamadan önce bazı hatırlatmalar yapılması gerekmektedir.

  1. Öncelikle https://zoom.us/signup adresinden, İTÜ mailinizle hesap açmanız gerekmektedir. Bu durum hem hocalarımız hem de tüm araştırma görevlileri için gereklidir çünkü lisans derslerinin Ninova sistemi ile entegrasyonu bulunduğu için ders toplantılarına İTÜ adresi olmayan herhangi bir hesap katılamayacaktır. Lisansüstü dersleriniz için Zoom hesabınızdan normal bir toplantı oluşturup kullanmanız mümkündür, Ninova bağlantısı zorunlu tutulmamıştır.
  2. Ayrıca hesap açıldıktan sonra https://zoom.us/download#client_4meeting adresinden masaüstü uygulaması indirilmelidir. MacOS ve Windows sistemlerinin ikisinde de rahatlıkla ve akıcı şekilde çalışmaktadır. Eğer sadece tarayıcı(browser) için olanı indirilirse ses ve görüntü sorunlarıyla birlikte ders etkinliği açısından da sorunlar yaşanabilmektedir.
  3. BİDB tarafından yapılan bilgilendirmede Ninova’da dersi olan hocalarımıza Zoom lisans anahtarını içeren bir metin gönderilmiş. İTÜ mail adresinizle Zoom hesabı açtıktan sonra ilgili anahtarı girmeniz ve bu şekilde hesabınızı Pro hâline getirmeniz gerekiyor. Bu süreç yapılmadığı takdirde ders toplantıları 40 dakikayla sınırlı kalacak, bulut üzerine ders kaydı yapılamayacak ve 100 katılımcıdan fazla katılımcının toplantıya girişi mümkün olmayacaktır. Lisans anahtarının girilmesi bu yüzden oldukça önemlidir. Lisans anahtarı gelen ya da gelmeyen hocalarımız Kamil Karaçuha, Cemil Can Saylan, Onur Can Koyun’a bu yönde bir bilgi verirse durumu BİDB’e iletip lisans anahtarlarının ulaştırılmasını sağlayacağız.
  4. İTÜ adresinizle kaydolduktan ve lisans işlemini gerçekleştirdikten sonra hocalarımızın Ayarlarda Co-Host seçeneğini işaretlemesi gerekmektedir. Bu seçenek işaretlendiğinde ders yardımcısı araştırma görevlisinin derste yapılacak herhangi bir uygulama, kısa sınav gibi görevlerini kayıtlı ve Pro hesabın özellikleriyle yapması gerekecektir. Bu seçenek işaretlenmediğinde 2. maddede belirtilen sorunlar derse yardımcı olacak araştırma görevlileri için geçerli olacak ve derste yapılacak uygulamalarla ilgili sorun yaşanacaktır.
  5. BİDB tarafından Zoom uygulamasına ilişkin görsellerin ve videoların hazırlanmasına devam edilmektedir ve perşembe ya da cuma günü tamamlanmasına müteakip siz hocalarımıza BİDB tarafından gönderilecektir.
  6. 1. maddede bahsedilen Ninova-Zoom entegrasyonuyla derslerin takibi, derse sadece İTÜ mensuplarının katılabilmesi, derslerin bulut sistemine kaydı, öğrencilerin derse sonradan tekrar ulaşabilmesi gibi yararlar söz konusudur. Lisans derslerinin Ninova sayfalarında her bir CRN için Ders sayfasının en altında Uzaktan Eğitim kısmı oluşacak ve buradan dersin her oturumu için birer toplantı oluşturulacaktır. Ninova üzerinden ders saati için yapılacak giriş, Zoom uygulamasında da bir toplantı yaratacak ve bu toplantı öğrencilere hem İTÜ Mail hem de İTÜ Mobil uygulaması üzerinden push mesajla iletilecektir. Öğrenciler toplantı yani ders saati geldiğinde o bağlantıya tıklayıp hocalarımızın derslerine İTÜ şifreleriyle katılacaktır. İlgili ders Zoom uygulaması tarafından İTÜ’nün satın aldığı bulut alanına kaydedilecek ve sistem işledikten sonra dersten belli bir zaman sonra ilgili sistemde tutulacaktır. Bu sayede hem öğrenciler derslere bir süre için tekrar ulaşabilecek hem de derslerin işlenmesine ilişkin denetleyici kamu kurumlarının talepleri karşılanmış olacaktır. Ninova üzerinden her bir ders oturumu için Uzaktan Eğitim bölümünde kayıt oluşturulması gerekmektedir.
  7. Örneğin, BLU 602E   Smart Anten. for Wirele.Com dersi 09.30-12.30 arasında verilmekte ve Ninova’da 24907 CRN’siyle yer almaktadır. Bu dersin 6 Nisan Pazartesi işlenecek haftası için ilgili CRN’li ders sayfasında Uzaktan Eğitim altında bir oturum oluşturulması gerekmektedir. Aynı işlem 13 Nisan Pazartesi işlenecek ders için de yapılacaktır. İşlemin ders saatinden önce yapılması gerekmektedir.
  8. Lisans dersleri için 1. ve 5. maddede belirtilen hususlar nedeniyle İTÜ dışından katılımcı alınması şu anda mümkün değildir. Ancak lisans üstü dersler için bu entegrasyon zorunlu olmadığından Zoom uygulamasından oluşturacağınız toplantıya davet edeceğiniz herkes dersinize katılabilmektedir. Lisans dersleri için de misafir hoca ya da profesyonel katıldığı durumlar olabildiği tarafımızdan BİDB’e belirtilmiş olup, ilettiğimiz çözüm önerimizle birlikte çözülmesi beklenmektedir.
  9. Zoom uygulamasında ders toplantısına giren tüm öğrenciler kendiliğinden sessiz olarak dahil olacaklardır. Uygulamada orta alt bölgede yer alan bölgede sanal olarak el kaldıran(Raise Hand) öğrencilere hocalarımız dileğinde söz verip sonrasında öğrenci için Mute komutuyla öğrenciyi tekrar sessiz konuma taşıyabilirler. Mikrofonların çevredeki her türlü sesi iletebilmesi durumundan dolayı tüm öğrencilerin seslerinin aynı anda açık olması ciddi bir gürültüye neden olacağından BİDB tarafından önerilmemiştir. Ayrıca öğrenciler yanlışlıkla el kaldırmış ya da el kaldırmaktan vazgeçmiş olduklarında elini indirebilir(Lower Hand).
  10. Zoom uygulaması bu tip uygulamalar arasında en az veri ihtiyacı duyan uygulama olmasına rağmen saatte 200 MB’tan daha fazla veri tüketeceği beklenmektedir. Tüketeceği veri miktarı kamera ve mikrofon donanımına bağlı olarak değişmekle birlikte kotası düşük internet paketlerinde(özellikle mobil bağlantı noktası kullanılmışsa) sorun olabilir. Bu yüzden dikkat edilmesi önerilmektedir. Ayrıca yayının akıcı ve kesintisiz olması için internet modeminize yakın olmanız eğer uzaksanız satın alınabilecek kablosuz ağ menzil genişleticileriyle(wireless range extender, wi-fi extender) internet sinyalinizi güçlendirmeniz tarafımızdan önerilmektedir.
  11. Uygulamada ekran paylaşımıyla birlikte sanal tahta(Whiteboard) kullanmak mümkündür. Share Screen seçildikten sonra orada bulunan Whiteboard tıklanarak beyaz bir ekran açılması sağlanmaktadır. Ancak ek bir donanım olmadığında fareyle bu tahtanın kullanımı pek verimli olmayabilir. Ek bir tablet ve tabletle uyumlu kalemlerle bağlantı yapılmaktadır. Örneğin bir iPad’e Apple Pencil ya da iPad uyumlu bir dijital kalem bağlandığında bulduğum şu videodaki duruma gelinebilmektedir: https://www.youtube.com/watch?v=SCr010CMRsg

 

 Bilgilerinize saygılarımızla sunarız,

Yukarıdaki metin, saygıdeğer hocalarımıza yardımcı olması amacıyla, İTÜ Araştırma Görevlileri  Fakülte-Enstitü Temsilcileri tarafından hazırlanmıştır.

 

Kamil Karaçuha

Bilişim Enstitüsünden konu ile ilgili araştırma görevlilerinin iletişim bilgileri:

Cemil Can Saylan
saylan16@itu.edu.tr
+90 531 284 2613

Kamil Karaçuha
karacuha17@itu.edu.tr
+90 505 283 5556

Onur Can Koyun
okoyun@itu.edu.tr
+90 541 569 2686